Technogarden besøker Kvilldal - et sted fylt med spenning | Technogarden

Technogarden besøker Kvilldal – et sted fylt med spenning

Anlegget er omgitt av bratte fjellsider med rasvoller som skal kunne stå imot store krefter. I tillegg er det bygget en ti meter høy betongvegg. Det er også satt opp store lynavledere rundt hele området, for her ønskes det ikke lynnedslag.

Drøyt 130 kilometer nordøst for Stavanger ligger bygda Kvilldal med cirka 80 innbyggere. For å komme hit kan man kjøre gjennom Ryfylketunnelen. Felles for Kvilldal og Ryfylketunellen er at de begge holder hver sine verdensrekorder. Ryfylketunellen er som kjent verdens lengste og dypeste undersjøiske tunnel, og fra Kvilldal skal verdens lengste undersjøiske kraftkabel ligge. North Sea Link som forbindelsen kalles, vil bli den første kraftkabelen mellom Norge og Storbritannia.

Les også Faglig påfyll i hverdagen er viktig!

Omvisning hos North Sea Link

En av Technogardens konsulenter Per Arne Baltzersen jobber på lokasjonen, og skal ta oss med på en omvisning på strømretteranlegget som skal stå ferdig i 2021. Med sludd i lufta er vi utrustet med verneutstyr fra topp til tå i det vi entrer området sammen med Christian Behrens, vår representant fra ABB. Anlegget er omgitt av bratte fjellsider hvor det er nødvendig med hele to rassikrings-konstruksjoner. I fjellsiden over anlegget er det bygget rasvoller som skal kunne stå imot store krefter, og i tillegg er det lengre ned mot anlegget bygget en ti meter høy betongvegg. Ikke nok med det, det er også satt opp store lynavledere rundt hele området. Dette er ikke sted man vil ha lynnedslag.

Les også To blir til fire!

All ære til alle våre dyktige konsulenter som bidrar med sin kunnskap og kompetanse på spennende prosjekter rundt om i landet hver dag. Det er virkelig givende å få et innblikk i deres hverdag.

Kari Alexandra Haugberg, konsulentleder Technogarden Stavanger
Per Arne Baltzersen og Kari Alexandra Haugberg på omvisning av strømretteranlegget North Sea Link.

Nok strøm til hele Oslo

Vi passerer flere betonghus som huser transformatorer og Christian forteller ivrig funksjonen på disse. Når strømmen skal transporteres i kabel over en så stor avstand som cirka 720 kilometer, må den omdannes fra vekselstrøm (AC) til likestrøm (DC). Derfor er det nødvendig med en strømrettestasjon. Kabelen vil ha en spenning på 525 kV og Kapasitet på om lag 1.400 MW som er nok strøm til en by på størrelse med Oslo.

Del på: